مركز تحقيقات نوزادان>خبرنامه شماره 9

مصاحبه با جناب آقاي دكتر فرهت
و سركار خانم دكتر اشرف محمدزاده
پيرامون ايكتر نوزادان

1- با سلام در ابتدا لطفا با توجه به سال هاي طولاني طبابت و كار با نوزادان يك خاطره يا ماجراي جالب در مورد ايكتر نوزادي برايمان تعريف كنيد؟
* با سلام، يادم مي آيد چند سال پيش خانم دكتر دندانپزشكي نوزادش را به خاطر ايكتر در 5 روزگي پيش من آورد و من پس از معاينه به او گفتم كه اين ايكتر از نوع خطرناك نيست و ناشي از شير مادر است خانم دكتر رفت ولي چون ايكتر نوزاد طول كشيد تا سه ماه پيش من مي آمد و هر بار كلي گريه مي كرد ولي هيچ اتفاقي نيفتاد. هنوز هم كودكش را پيش من مي آورد و كلي مي خندد.

2- آقاي دكتر لطفا يك تعريف ساده براي ايكتر نوزادي بگوييد؟

* ايكتر يعني زرد شدن پوست به دنبال رسوب بيلي روبين غير مستقيم ولي اگر بيلي روبين مستقيم رسوب كند به آن كلستاز مي گويند.

3- خطر ايكتر چيست؟

* بيلي روبين در تمام سلول ها رسوب مي كند و سبب تخريب سلولي مي شود در تمام ارگان ها قدرت توليد مجدد سلولي خوب است.
ولي در مغز اين توانايي كم است به همين دليل است كه آسيب مغزي به دنبال هيپربيلي روبينمي از نظر باليني براي پزشك و غير پزشك مشهود است ولي اين نكته قابل ذكر است كه چنين آسيبي را در همه ارگان ها خواهيم داشت.

4- پيرامون علت وقوع و شيوع آن هم برايمان توضيح دهيد؟

* 60 درصد از نوزادان ترم و 80 درصد نوزادان پره ترم زرد مي شوند پس شايع ترين بيماري نوزادان محسوب مي شود.
علل آن مولتي فاكتوريالي است ولي مهم ترين عامل آن كمبود آنزيم گلوكورنيل ترانسفراز است و معتقداند كه سطح فعاليت آن در نوزادان ترم 1 درصد و در نارس ها 1/0 درصد بالغين است.

5- ايكتر نوزادي با يرقان بالغين چه تفاوتي دارد؟

* در بالغين آسيب سلولي به دنبال عفونت ايجاد مي شود ولي در نوزاد علت اصلي اغلب نقص آنزيمي است.

6- آيا روشي براي پيش بيني وقوع ايكتر وجود دارد و آيا شما توصيه اي در اين مورد دارد؟

* غربالگري به طور روتين توصيه نمي شود ولي به هر حال مقدار بيلي روبين بند ناف در پيشگويي افزايش بعدي بيلي روبين نقش دارد و همچنين وجود ريسك فاكتورهايي از قبيل گروه خون RH كودك و مادر- نژاد، جنس و وزن و سن حاملگي و نوع تغذيه هم موثر است.

7- اگر مادري نوزاد ايكتريك خود را نزد شما بياورد و به شما بگويد كه جهت درمان نوزاد به او شيرخشت داده است به او چه مي گوييد؟

* ما مخالف هيچ داروي گياهي در درمان نيستيم. ولي اگر قرار است به عنوان پزشك از داروهاي گياهي استفاده كنيم بايد بر اساس مستندات علمي باشد يه تجربيات شخصي. در مطالعه اي كه حدود 5 سال قبل شخصا انجام دادم و در يكي از مجلات معتبر چاپ شده، ديده شد كه خوردن 6 گرم شيرخشت در درمان ايكتر نوزادان موثر نيست.
حال مي توان نتيجه گرفت كه يا شيرخشت موثر نيست يا اينكه ممكن است در دوزهاي بالاتر موثر باشد و نياز به مطالعات بيشتر دارد.
متاسفانه از شيرخشت دارويي درست شده كه هم اكنون در سطح جامعه و بدون پايه ي محكم علمي استفاده مي شود. اميدواريم تا مشخص شدن تاثير اين دارو بر اساس كار آزمايي هاي علمي، از تجويز اين دارو خودداري شود و ضمنا از محققين هم خواهش مي كنم .

پيرامون اين داروي گياهي مطالعات بيشتري انجام دهند.

8- خود شما جهت درمان زردي نوزادان چه توصيه اي داريد؟

* بهترين درمان، مصرف شير مادر به دفعات فراوان است چون ايكتر نوزادي بيش از 90 درصد از نوع فيزيولوژيك است و نياز به انجام آزمايش يا مصرف دارو ندارد. و كمتر از 5 تا 10 در صد موارد پاتولوژيك بوده و نياز به آزمايش و درمان مناسب خواهد داشت و ( از هر 20 نوزاد فقط يكي) اين موارد توسط همكاران محترم پزشك بررسي و بر اساس اتيولوژي تحت درمان مناسب قرار مي گيرد.

9- چه روش هاي تازه اي براي درمان پيشنهاد مي شود؟

* طبق آخرين تحقيقاتي كه در برخي كشورها از جمله فرانسه، و همچنين يك مورد در بيمارستان امام رضا (ع) مشهد انجام شده مصرف كلوفيبرات در درمان زردي موثر دانسته شده. اين تئوري در حال محكم تر شدن است ولي فعلا از همكاران خواهش مي كنيم به صورت روتين و تا قبل از تاييد قطعي به صورت عملي از آن استفاده نكنند.
و سوال پاياني ام را خطاب سركار خانم دكتر محمدزاده رئيس مركز تحقيقات به صورت زير مطرح كردم:

- استاد ارجمند لطفا بفرماييد به نظر شما در حال حاضر وضعيت درمان  ايكتر نوزادي در سطح جامعه چگونه است و آيا طرحي كلي جهت يكسان سازي روش درمان و تسهيل ارائه خدمات وجود دارد؟

* من بيشتر مايل هستم به جنبه خاصي از  اين بحث بپردارم كه خيلي مهم بوده و گاهي فراموش مي شود. بايد يادآوري كرد زردي در عين حال كه پاتولوژيك است، در جاي خود ضروري هم هست. چون در شرايط ايكتر فيزيولوژيك، بيلي روبين به صورت آنتي اكسيدان عمل مي كند و به صورت دفاع بدن نوزاد نقش ايفا مي كند. پس درمان بيجا گاهي مي تواند حتي به نوزاد صدمه بزند و در حق او جنايت محسوب شود.

مقايسه دقت چشم انسان با روش ترانس كوتانئوس در اندازه گيري بيلي روبين

هدف ما مطالعه كارايي ارزيابي ايكتر با استفاده از چشم انسان همراه با بيلي روبين پوستي در 517 نوزاد سالم بود. ميزان زردي ارزيابي شد و كودكان در سه گروه قرار گرفتند. بيلي روبين پوستي و بيلي روبين سرم ظرف 10 دقيقه از مشاهده چشمي اندازه گيري شد. دومي باعث تخمين كمتر از حد 40.4 -16.7 درصد و تخمين بيش از حد در 35.7 - 2.9 درصد از نوزادان شد. اندازه گيري بيلي روبين پوستي بلافاصله پس از مشاهده چشمي خطر تخمين كمتر از حد را تا 0 - 9.2 درصد كاهش مي دهد و خطر تخمين زياد از حد را 2.1- 11.1 كاهش مي دهد.بيشترين خطاهاي ارزيابي چشمي در پر نورترين ساعات صبح اتفاق مي افتد (75 درصد) و كمترين آن در ساعات بعدازظهر (39 درصد). ارزيابي بيلي روبين پوستي به طور مشخصي اين خطاهاي تشخيصي را كاهش مي دهد (0.0 > P و 0.001 > P ) بدون اختلاف در طي روز.
تخمين باليني براي ارزيابي ضرورت اندازه گيري بيلي روبين سرم قابل اطمينان نيست. استفاده از روش اضافي براي تعيين بيلي روبين پوستي توصيه قابل قبولي است.
Ref: Turk j pediatr. 2008 sep - oct; 50 (5): 456-61
ترجمه: دكتر آناهيتا عليزاده قمصري