مرکز تحقیقات نوزادان>خبرنامه شماره 6
سال دوم / شماره 6 / تابستان 1387

تشخيص شما چيست؟

مترجم : دکتر آناهیتا علیزاده قمصری

پسري 5/1 ماهه به خاطر ديسترس تنفسي حاد در بخش اورژانس ويزيت مي شود. تا شب گذشته حال عمومي كودك خوب بوده است. از شب گذشته حين هر تنفس يك صداي كوچك شنيده مي شود. و تنفس مشكل شده، ضمنا كودك تب دارد. در ابتدا به نظر مي رسد كه ديسترس تنفسي خيلي شديد است و رتراكسيون سوپراسترنال و بين دنده اي هم وجود دارد. ساير معينات فيزيكي نرمال است. در گرافي ريه Steeple sign واضح ديده مي شود. تشخيص اوليه كروپ است. براي كودك دگزامتازون عضلاني همراه با اپي نفرين راسميك تجويز مي شود و علائم كاهش مي يابد. دو ساعت بعد از استريدور دوباره شروع مي شود و مجددا پس از استفاده از اپي نفرين كودك بهبود مي يابد. سپس چون به مدت 24 ساعت هيچ مشكلي ندارد از بيمارستان مرخص مي شود. چهار روز بعد با همان تابلوي تنفسي و استريدوردمي مجددا به بيمارستان مراجعه مي كند. طبق شرح حال طي اين چهار روز حال عمومي خوبي داشته ولي ناگهان دچار ديسترس تنفسي و تنفس صدادار شده است. كودك دوباره در بيمارستان بستري مي شود و با دگزامتازون وريدي و اپي نفرين درمان مي شود و علائم بهبود مي يابد. به خاطر سن كودك و تكرار علائم، تشخيص اوليه مورد سوال قرار مي گيرد. انجام يك اقدام تشخيصي در بالين بيمار علت را مشخص مي كند. يك متخصص گوش و حلق اطفال(با لارنگسكوپ فيبراپتيك) كودك را معاينه مي كند و يك همانژيوم ساب گلوتيك ديده مي شود كه 75 در صد راه هوايي را اشغال كرده است. كودك روي درمان با دوز بالاي دگزامتازون گذاشته شد و روز بعد جهت بررسي بيشتر به اتاق عمل رفت. حين برونكوسكوپي رژيد كه در اتاق عمل انجام شد. هيچ ضايعه ي ديگري رويت نشد. همانژيوم توسط تزريق استروئيد به داخل ضايعه و يك دوره ي چهار هفته اي از كورتون سيستميك درمان شد.
تشخيص افتراقي: استريدور يك صداي تنفسي خشن، و با فركانس بالاست كه توسط انواع خاصي از انسدادهاي راه هاي هوايي ايجاد مي شود. والدين استريدور را اغلب معادل Wheeze در نظر مي گيرند. متخصص اطفال بايد بررسي دقيقي انجام دهد تا اين دو را از هم تفكيك كند. تشخيص افتراقي براي استريدور زياد است ولي با استفاده از نكات كليدي شرح حال و معاينه فيزيكي و سن بيمار، شروع حاد يا مزمن، وجود يا فقدان تب نحوه ي ارتباط استريدور با سيكل تنفسي مي توان تعداد تشخيص هاي احتمالي را محدود كرد. فازي از تنفس كه استريدور در آن شنيده مي شود به محل انسداد بستگي دارد. استريدور دمي مطرح كننده ي يك علت خارج از قفسه صدري است در حاليكه استريدور بازدمي ناشي از علل داخل قفسه سينه است. استريدوري كه در هر دو فاز شنيده مي شود مطرح كننده ي درگيري هر دو قسمت داخل و خارج قفسه سينه اي تراشه است و يا انسداد آنقدر پيشرفت كرده كه در هر دو فاز تنفس، استريدور شنيده مي شود. اقدامات پيشنهادي براي ارزيابي استريدور شامل تهيه ي راديوگرافي از راه هاي تنفسي، ازوفاگوگرام، لارنگوبرونكوسكوپي، اكو كارديو گرافي، سي تي اسكن و MRI است و بر اساس احتمال درگيري هر قسمت از راه هاي هوايي برخي از اقدامات فوق انتخاب مي شود.

در دوران شير خوارگي شايع ترين دلايل استريدور دمي عبارت است لارنگومالاسي، استنوزساب گلوت و فلج طناب صوتي.ولي موارد ديگري از قبيل ريفلاكس گاستروازوفاژيال استنوزسابگلوتيك وبلارنژيال و ديورتيكول و همانژيوم، پاپيلوما و تروما، جسم خارجي و كروپ هم مطرح اند. استريدور بازدمي ميتواند با آسم، تراكئومالاسي، تروما يا ضايعاتي ساختماني در راههاي هوايي داخل قفسه ي سينه همراه باشد. شيرخواران دچار لارنگومالاسي معمولا ظرف دو هفته اول زندگي علامت دار مي شوند. اين كودكان اغلب استريدور دمي دارند كه با گريه كردن نشديد مي شود و ممكن است در هنگام استراحت نا پديد شود و به خصوص در وضعيت پرون بهبود مي يابد. لارنگومالاسي معمولا فقط بر اساس شرح حال و معاينه ي فيزيكي تشخيص داده مي شود ولي براي تشخيص قطعي نياز به لارنگوسكوپي وجود دارد. كودكاني كه استنوزساب گلوتيك دارند پس از تولد يا بلافاصله پس از اولين عفونت تنفسي فوقاني علامت دار مي شوند. راديو گرافي راههاي هوايي اغلب احتمال اين تشخيص را مطرح مي كند ولي قطعي نيست. حتي ممكن است طبيعي باشد. لارنگوسكوپي و برونكوسكوپي براي تشخيص قطعي استفاده مي شود. استنوزساب گلوتيك اكتسابي مكررا در كودكاني كه انتوباسيون طولاني داشته اند ديده مي شود. پارالزي طناب هاي صوتي اغلب مادرزادي است ولي مي تواند به دنبال تروما در هنگام انتوباسيون ايجاد مي شود. كودكان مبتلا، استريدور تنفسي و گريه ي ضعيف دارند. پارالزي طناب هاي صوتي مادرزادي مي تواند همراه ساير مشكلات سيستم عصبي مركزي از قبيل آرنولدكياري و هيدروسفالي باشد. بنابراين چنين شيرخواراني علاوه بر لارنگوسكوپي نياز به معاينه نورولوژيك هم دارند.

درس براي clinician : تمام ويزها آسم نيست و تمام استريدور ها كروپ نيست.

Ref: Pediatrev.2007;28(6).

صفحه: 1>2>3>4>5>6>7>8