مرکز تحقیقات نوزادان>خبرنامه شماره 5

نکروز چربی زیر جلدی در نوزادان
 طرح لنفادنوپاتی ژنرالیزه را تقلید می کند

مترجم: دکتر مریم زمانی پور

یک شیر خوار پسر 5/1 ماهه با تورم متعدد بر روی بدن مراجعه نموده است. این کودک در سن حاملگی 34 هفته و بدنبال سزارین از مادر مبتلا به هیپرتانسیون ناشی از حاملگی به دنیا آمده است. هیپوکسی شدید به دنبال تولد وجود داشته و در روز اول تولد تشنج کرده است. در روز دوم دچار هیپر بیلی روبینمی غیر کونژوگه شد که بدنبال آن فتو تراپی برای بیمار شروع گردیده است. او همچنین دچار ترومبوسیتوپنی شده و گلبول قرمز متراکم دریافت نموده است. سابقه دریافت استروئید وجود نداشت. ورم ها 10 روز پس از تولد ایجاد شد. که بتدریج از لحاظ اندازه افزایش یافته و در ناحیه گردن و زیر بغل و ناحیه اینگوینال بصورت دو طرفه دیده می شد. اندازه ی آنها از 5/1 تا 2 cm متفاوت و متحرک سفت و غیر حساس بود. همچنین یک تورم در ناحیه اپی گاستریک، حساس، سفت و به اندازه ی3cm وجود داشت. Hb=5/8gr/dl و بررسی از نظر TORCH منفی بود. تشخیص کلینیکی،لنفادنوپاتی ژنرالیزه با علت نا مشخص بود. بیوپسی از تورم ناحیه اگزیلاری که تصور می شد یک غده لنفاوی باشد انجام گردید. ولی بافت چربی حاوی پانیکولیت لوبولار با مناطقی از نکروز چربی دیده شد. ماکروفاژهای متعدد،ژانت سلهای جسم خارجی و سلولهای لنفوئیدی وجود داشتند. کریستالهای متعدد سوزنی کریستالهای متعدد سوزنی شکل با ترتیب شعاعی در سیتو پلاسم ماکروفاژها دیده می شد. نمای هیستولوژیک به نفع نکروز چربی زیر جلد بود. بررسی کلسیم سرمی توصیه شد اما والدین اصرار بر ترخیص فرزندشان نمودند و امکان پیگیری میسر نگردید.
نکروز چربی زیر جلدی باندولهای متحرک با قوام سفت لاستیکی و پلاکهای ارتماتوی بنفش رنگ بر روی تنه ،بازوها و ناحیه باسن، پاها و گونه ها مشخص می گردد. این ضایعات در نوزادانی که دیسترس جنینی داشته اند بروز می نماید.
بیمار معمولا بدون تب می باشد و ظاهر خوبی دارد. اکثر موارد خود محدود شونده می باشند. ترومبوسیتوپنی یک یافته ی شایع همراه با نکروز چربی زیر جلدی می باشد و آنمی همچنان که در این مورد وجود داشت، دیده می شود.معتقدند استرس نوزادی ناشی از زایمان سخت و هیپوترمی از فاکتورهای اتیولوژیک می باشند. شناخت این موقعیت به علت اینکه تعداد موارد اندک اما با در صد بالایی دچار هیپرکلسمی می گردند مهم می باشد. هنگامیکه با هیپرکلسمی همراه است، تشنج، FTT ، کاهش وزن، بیقراری، آپاتی، هیپوتونی و حتی مورتالیتی می تواند ایجاد گردد.
 درمان شامل استفاده از آنالژیکها می باشد. هیپرکلسمی باید به طور جدی با افزایش دریافت مایع، استفاده از دیورتیکهای با افزایش دفع کلسیم و کاهش دریافت Ca,VitD در رژیم درمان گردد. سطح سرمی کلسیم بایستی برای چندین هفته کنترل شود. تشخیص افتراقی شامی اریتم ندوزوم و اسکلرمای نئوناتاروم می باشد. این موقعیت ها دارای موروفولوژی متفاوت می باشند و بندرت توسط یک پاتولوژیست تشخیص داده می شوند. اریتم ندوزوم یک پانیکولیت سپتال با مقدار کم نکروز چربی لوبولها و عدم وجود کریستالها می باشد. کودکان مبتلا به اسکلرمای نئوناتاروم بشدت بدحال می باشند و بیوپسی پوست نیز کریستالها را نشان می دهد. انفلیترای التهابی یا نکروز چربی وجود ندارد.
پانیکولیت پس از استروئید از لحاظ موروفولوژیک شبیه می باشد ولی قطع درمان با هیدروکورتیکواستروئید پیش درآمد آن می باشد. در بیمار ما، مناطق غیر معمول ندولها منجر به تشخیص کلینیکی لنفادنوپاتی ژنرالیزه شد که به تنهایی یک وضعبت نادر در کودکان می باشدو نکروز چربی زیر جلدی یک موقعیت غیر شایع می باشد و باید در تشخیصث افتراقی ندولهای متعدد پوستی در شیرخواران نارس در نظر گرفته شود.
 Ref: Pai Sanjay A et al
( Indian J Dermatol Venerel Leprol/September-October 2007/Vol 73/Issue (5)

استفاده امپریکال از آمپی سیلین و سفو تاکسیم در مقایسه با استفاده از آمپی سیلین و جنتامایسین و افزایش خطر مرگ و میر نوزادان

مترجم: دکتر آناهیتا علیزاده قمصری

یادآوری: ما قبلا گزارش کرده بودیم که استفاده از سفالوسپورین ها در نوزادان نارس ریسک عفونت قارچی را افزایش می دهد. بنابراین توصیه کردیم که به عنوان درمان امپریکال از آمپی سیلین و جنتامایسین در نوزادان مشکوک به عفونت زودرس تا وقتی منتظر پاسخ کشت هستیم استفاده کنیم.
هدف: تعیین آنتی بیوتیک مناسب مورد استفاده در سه روز اول برای نوزادان پذیرش شده در NICU ، و ارزیابی مقایسه ای استفاده از 2 نوع آنتی بیوتیکی.
نتایج: 128914 نوزاد در این مطالعه بررسی شد. 24111 مورد با آمپی سیلین و سفوتاکسیم و 104803 مورد با آمپی سیلین و جنتامایسین تحت درمان قرار گرفته بودند.
مطالعات ما نشان داد که در نوزادان درمان شده با آمپی سیلین و و سفوتاکسیم نسبت به گروه درمان شده با آمپی سیلین و جنتانایسین میزان مرگ و میر بیشتر بود.
سایر فاکتورهای غیر وابسته مربوط به مرگ شامل سن حاملگی پایین، نیاز برای تهویه ی کمکی در روز ورود به NICU و علائمی از آسفیکسی پری ناتال یا آنومالی مادرزادی ماژور بودند.

Ref: Pediatrics January 2006.volume 117

صفحه: 1>2>3>4