خبر نامه4

مترجم: دکتر مریم زمانی پور
سورفکتانت تراپی اگزوژن       نویسنده:دکتر فیروزی
                                                                      دستیار فوق تخصصی نوزادان

هدف: هیپرتانسیون پولمونری پایدار نوزادی ، یک سندرم کلینیکی می باشد که ناشی از نقص در مرحله ی انتقال نرمال جریان خون جنینی به نوزادی می باشد و همراه با مرتالیتی و موربیدتی شیرخوار گی است.
ما ، یک مطالعه Case Control ، عوامل پیشگیری کننده ی قبل از تولد و حوالی زایمان را در ایجاد هیپرتانسیون پولمونری پایدار بررسی نمودیم .

متد: بین سال های 1998 تا 2003 ، مرکز اپیدمیولوژی ، 377Slone مادر دارای نوزاد با هیپرتانسیون پولمونری پایدار و 836 مادر گروه کنترل را مورد بررسی قرار داد.
در طی 6 ماه از زایمان ، پرستاران در موردخصوصیات دموگرافیک ، پزشکی و زایمان با مادران شرکت کننده در این طرح مشاوره نمودند .

نتایج: فاکتورهایی که به طور غیر مستقیم همراه با افزایش خطر هیپرتانسیون پولمونری مداوم می باشد، شامل نوزادان پسر سیاه پوست با نژاد آسیایی مادر در مقایسه با نژاد سفید بودند. افزایش BMI مادر قبل از حاملگی ( 27 < در مقایسه با 20> ) همراه با هیپرتانسیون پولمونری پایدار نوزاد و همچنین دیابت و آسم نیز همین گونه می باشند. در مقایسه با نوزادانی که به روش NVD به دنیا می آیند ریسک هیپرتانسیون پولمونری پایدار در نوزادانی که به روش سزارین به دنیا می آیند ، بیشتر است . در مقایسه با نوزادنی که در طی هفته ی 37 تا 41 سن حاملگی به دنیا می آیند ، در نوزادانی که بین هفته 34 تا 37 به دنیا می آیند و در آنهایی که پس از هفته ی 41 به دنیا می آیند، بیشتر است. در مقایسه با نوزادانی که بین پرسنتایل 10 و 90 وزن تولد برای سن حاملگی قرار دارند، در نوزادانی که بالاتر از پرسنتایل 90 می باشند، بیشتر است.

بحث : یافته های ما نشان داد که خطر هیپرتانسیون پولمونری پایدار در نوزادان در موارد زیر افزایش می یابد : زایمان به روش سزارین ، تولد پره ترم یا پست ترم ، LGA ، نژاد سیاه یا آسیایی مادر ، افزایش وزن مادر ، دیابت و آسم .
این مساله هنوز نامشخص است که این ریسک فاکتورها به صورت مستقیم باعث هیپرتانسیون پولمونری پایدار می شوند و یا در عواملی دیگر سهیم می گردند . در هر حال کلینیسین ها باید نیاز به مانیتورینگ و اقدامات خاص را در حاملگی هایی که با این ریسک فاکتورها همراه می باشد ، در نظر بگیرند.
Sonia H . D . et all - Risk Factors For Persistent Pulmonary Hypertension of the newborn - Pediatrics - 2007 ; 120 : e272- e282

سورفاکتانت اگزوژن بطور گسترده ای در درمان RDS در نوزادان پره ترم و در سایر بیماری ها مثل سندرم آسپیراسیون مکونیوم بکار می رود.

انواع سورفاکتانت : دو نوع سورفاکتانت برای درمان اگزوژن در دسترس می باشد :
1) سورفاکتانت طبیعی که منبع حیوانی دارد.
2) سورفاکتانت صناعی
انواع سورفاکتانت طبیعی در دسترس :  Survanta Curosurf ,Infasurf
انواع سورفاکتانت صناعی در دسترس : Exosurf

مقایسه سورفاکتانت طبیعی و صناعی :
در مقایسه با سورفاکتانت صناعی ، درمان با سورفاکتانت طبیعی باعث کاهش پنوموتراکس و مورتالیتی شده است . تفاوت قابل ملاحظه ای بین این دو نوع سورفاکتانت در کاهش Sepsis,IVH,CLD یا PDA مشاهده نشده است. علاوه بر فواید بالا سورفاکتانت طبیعی باعث شروع اثر سریعتر می شود .
تمامی سورفاکتانت های طبیعی برای ذخیره باید در یخچال نگهداری شوند. Exosurf که یک سورفاکتانت صناعی است به صورت پودر موجود است و در دمای زیر 30 درجه سانتیگراد نگهداری می شود و با آب مقطر آماده می شود. بنابراین در کشورهای در حال توسعه و برای موارد انتقال نوزاد به مرکز دیگر عملی تر از سورفاکتانت طبیعی است .

استعمال سورفاکتانت از طریق کاتتر با سوراخ جانبی یا دریچه ساکشن :
 بر اساس توصیه های شرکت سازنده Survanta و Curosurf باید توسط کاتتری که به داخل لوله تراشه فرو برده می شود استعمال شود . Exosurf باید از طریق آداپتور با سوراخ جانبی که به لوله تراشه متصل می شود ، استعمال شود. Infasurf می تواند از ریق کاتتر تغذیه یا آداپتور با سوراخ جانبی استعمال شود.

استعمال از طریق تراشه دولومنی:
 استعمال  Curosurf از طریق لوله تراشه دولومنی بدون تغییر در پوزیشن یا قطع کردن ونتیلاسیون مکانیکی با دوز بولوس در یک مطالعه راندوم مقایسه شد. گروه دولومنی اپیزودهای کمتری از هیپوکسی وابسته به دوز داشتند و کاهش کمتری در ضربان قلب و Spo2 داشتند و زمان کوتاهتری برای دریافت مکمل اکسیژن از گروه بولوس داشتند. روش دولومنی با روش لوله با سوراخ جانبی در مورد Exosurf مقایسه شد. هیچ تفاوتی بین دو روش در هیپوکسی وابسته به دوز دیده نشد.

سایر روش ها :
در یک مطالعه راندوم بالینی انفوزیون آهسته Exosurf توسط یک پمپ در مدت 10 تا 20 دقیقه با روش تزریق دستی سریع در طی 2 دقیقه مقایسه شد. در گروهی که با پمپ تزریق شد ، تعداد کمتری از نوزادان دچار کاهش حرکات قفسه صدری در طی تزریق شدند و مقادیر کمتری افزایش PIP نیاز داشتند. مطالعات بیشتری برای استفاده از این روش نیاز است . سایر روش های استعمال مثل نبولایزر کردن یا آئروسل کردن و استعمال داخل رحمی به جنین انسان گزارش شده است. این روش ها اخیرا توصیه نمی شوند.
پوزیشن قفسه صدری در طی سورفاکتانت :
 برای نوزادان دریافت کننده سورفاکتانت، نگهداری قفسه صدری در حالت عرضی ممکن است بهترین توزیع سورفاکتانت در هر دو ریه را شامل شود. بطور خلاصه شواهد اخیر مطرح می کنند که سورفاکتانت چه از روش لوله تراشه دولومنی و چه از طریق لوله ای که از داخل دریچه ساکشن عبور داده می شود بکار رود، عوارض وابسته به دوز کمتر از روش های استاندارد است.

مقدار مصرف :
 Survanta : دوز آن 4 ml/kg است ، و در چهار بخش توسط لوله ی تغذیه ای که به اندازه ی کمی بیشتر از طول لوله بریده شده است به داخل تراشه تزریق می شود. نوزاد در فواصل دوزها به مدت 30 ثانیه ونتیله می شود ، تغییر پوزیشن باعث پخش بهتر می شود. در صورت نیاز هر 6 ساعت دوز دارو 2 تا 3 بار دیگر تکرار می شود.
Infasurf : دوز اولیه آن 3 ml/kg است ،  و فاصله ی دوز بعدی 12 ساعت است .
Curosurf : دوز اولیه ی آن 1.25 ml/kg  است . دارو به صورت یک دوز بولوس و با حداکثر سرعت قابل تحمل و در حالت سوپاین و کاملا صاف تزریق می شود . دوز بعدی حداقل 6 ساعت بعد تکرار می شود . برخی نوزادان بیش از دو دوز نیاز دارند.
  Reference
- Gauthamk . Surech , Rogerf . Solc pharmacologic Adjunct II: Exogenoas surfactants. Assisted ventilation of Neonate 20:329-344,2003.
- Ricardo J . Rodriguez, Ricardy.Martin and Avroya. Fanaroff Respiratory system 42:1097-1107,2006.
- Fanaroff & Martins Neonatal - perinatal Medicine 8th Edition.

صفحه : 1>2>3>4