مرکز تحقیقات نوزادان>خبرنامه شماره 3

نقشHFV در اداره مشکلات تنفسی نوزادان
دکتر علیرضا سعادتی
فلوی فوق تخصصی نوزادان

آیا در اداره مشکلات تنفسی نوزادان   ( HFV(High-frequency ventilation   بر CMV   ( Conventional Mechanical Ventilation  ارجح دارد ؟

مطالعات زیادی در این زمینه صورت گرفته است ولی اخیرا در دانشگاه مینسوتا محققین بر اساس شواهد Evidence-based به ارزیابی این موضوع پرداختند . در HFV حجم های جاری کوچک و فرکانس ونتیلاتور بسیار سریع به کار گرفته می شود . علی رغم مناسب بودن تحقیقات بالینی و آزمایشگاهی پیرامون HFV ، هیچ خط مشی( guideline ) ثابت شده ای برای ارجح شمردن HFV بر CMV برای درمان نارسایی تنفسی نوزادان بدست نیامده است . بررسی کار آزمایی های کنترل شده تصادفی و متاآنالیز ( HFV در مقابل CMV ) مشخص می نماید که HFV نه تنها به عنوان درمان نجات بخش بلکه به عنوان مود ( mode ) اولیه نیز در درمان و اداره نارسایی تنفسی نوزادان نقش ندارد . همچنین CMV همراه نیتریک اکساید استنشاقی یا بدون آن می تواند اکسیژناسیون را در هیپرتانسیون پولمونر بهبود بخشد .(1)
 انواع گوناگون HFV جهت ونتیلاسیون به کار گرفته شده است ( مثلا H.F.Positive-pressure  که در آن تیوب و کانکتورهای با کمپلیانس پایین استفاده می شود ) لذا VT ( حجم جاری ) مناسب علی رغم TI ( زمان دم ) کوتاه و فرکانس 150-60 در دقیقه به نوزاد رسانده می شود ، میزان پنوموتوراکس کاهش می یابد و CO2 بهتر دفع می شود . در H.F.Jet V با روش کاملا متفاوت از منبع فشار بالای گاز و کانولای با سوراخ کوچک استفاده می شود .
فرکانس 600-150 در دقیقه می باشد . هر چند مقداری گاز از تیوب های مربوطه ، به حجم گاز ونتیلاسیون اضفه می شود ولی Gas Entrainment در RDS رخ نمی دهد . مرطوب ساختن گاز در این روش سخت است و لذا خطر آسیب تراکئال وجود دارد . علی رغم کم شدن PIP و Paw ( فشار متوسط راه های هوایی ) کاهش قابل توجهی در مورتالیتی و موربیدیتی به چشم نمی خورد . در PIE این مود بیشتر مفید می باشد . همچنین سایر منافع این مود کاهش نارسایی کاردیوواسکولر ، کاهش جریان از طریق فیستول برونکوپلورال و توانایی ایجاد آلکالوز تنفسی در صورت PPHN می باشند .
H.F.Flow Inter V حجم جاری کم با فرکانس بالا را به وسیله قطع فلو یا فشار ایجاد می کند . بر خلاف نوع Jet هیچ انژکتور یا Gas Entrainment وجود ندارد لذا Tuebulence کمتر می شود البته هنوز مطالعات کافی جهت استفاده از این روش در RDS و PIE انجام نشده است .
H.F.Oscillatory V  : فرق عمده ی این مود بازدم فعال آن می باشد ( بر خلاف بقیه ی مودهای HFV که بازدم پاسیو دارند ) . حجم های بسیار کوچک ( حتی کمتر از فضای مرده ) با فرکانس بالا در حد 900-600 با کمک پمپ پیستون یا اسپیکرآکوستیک ایجاد می شود . جهت بهبود مکانیک ریه دم های عمیق ( Sigh های متناوب ) اعمال می شود . (2)

.(1)
Clinics in Perinatology 2007 Mar;34(1):44-
.129
.(2)
Assited ventilation and complications of respiratory distress waldemar A.et al
in: Fanaroff and martin's Neonatal Perinatal medicine,8th edition , 2006

تجویز بتانکول در اختلال حرکتی موقت معده روده ای در دو مورد از دیستروفی میوتونیک کنژنیتال                                                             مترجم : دکتر مریم زمانی پور

اگرچه علائم گوارشی مکررا در دیستروفی میوتونیک کنژنیتال طی دوران نوزادی دیده می شود ، گزارشات اندکی از درگیری عضلات صاف گوارشی و نحوه اداره آن در دسترس می باشد . ما دو مورد از CMD که از بتانکول (با دوز mg/Kg/dose .25  ،  نیم ساعت قبل از تغذیه با شیر مادر و به صورت 8 دوز در شبانه روز ) برای رفع اختلال حرکتی معده روده ای استفاده شده را گزارش نمودیم . علائم گوارشی دو بیمار ، افزایش رزیدوی گوارشی قبل از تغذیه بعدی و شکم بدون گاز ، با اتساع

نسبی معده در گرافی شکمی بود . درمان با بتانکول علایم گوارشی را بر طرف نمود و اجازه داد تا حج تغذیه افزایش یابد . ما دریافتیم که پاتوژنز اصلی اختلال حرکتی موقت معده روده ای در نوزادان با CMD ، گاستروپارزی است که احتمالا ناشی از توقف در ماچوراسیون عضلات صاف می باشد . بتانکول می تواند به عنوان یک داروی پروکینتیک ، تخلیه معده را سرعت بخشد .

Bethanechol for Neonatal transient gastrontestinal dismotility in two cases of congenital myotonic dystrophy M.K & et all , No to Hattatsu

jul;39(4):308-8. 2007

صفحه :1>2>3>4