مرکز تحقیقات نوزادان>خبرنامه شماره3

دکتر احمد بذرافشان
فوق تخصص جراحی کودکان

جنین شناسی
تکمه تناسلی در هفته 4 حاملگی در قدام کلواک شکل می گیرد . در خلف آن دو چین پیشابراهی قرار دارد . با رشد تکمه تناسلی ، چین های پیشابراهی نیز جلوتر کشیده می شوند و یک ناودان پیشابراهی ایجاد می کنند . دو چین به سوی هم کشیده شده و در هفته 12 به یکدیگر می چسبند و پیشابراه آلتی را می سازند ، ولی تا نوک آلت کشیده نمی شوند . در طی ماه چهارم حاملگی ، اکتودرمی که نوک گلنس را تشکیل می دهد به داخل رشد نموده و یک طناب اکتودرمی می سازد که با ایجاد مجرا در این طناب ، قسمت قدامی پیشابراه ساخته شده ، به پیشابراه آلتی وصل می شود .
ختنه
عملی است که در آن پرپوس (Foreskin) برداشته می شود . در بسیاری از تمدن ها مثلا مصری های باستان ، سومریان شهر نشین ، ختنه را در زمان بلوغ به عنوان یک نشانه از عبور به مرحله بلوغ انجام می دادند . ختنه در نوزادان اولین بار توسط عبری های باستانی (ancient-Hebrows) انجام شد . جهودها ختنه را در روز هشتم تولد انجام می دهند ، نظر دین مبین اسلام که در احادیث معتبر نقل شده است ، این است که پسرها را در روز 8-7 تولد ختنه کنند . امروزه اکثر ختنه ها را در امریکای شمالی تنها بدلیل مذهبی (Religious) یا فرهنگی (Cultural) انجام نمی دهند ، بلکه به طور عمومی در دوره ی نوزادی انجام می شود و این سال هاست که مورد بحث است . دلایلی که موافق و مخالف ختنه ارائه شده است در جدول 1 آمده است .

مزایای ختنه عمومی در نوزادان
هر چند بحث در مورد کاهش سرطان های گردن رحم و آلت در مورد کسانی که ختنه شده اند ، (کانسر سرویکس در خانم هایی که شوهرانشان ختنه نشده اند بیشتر است) وجود دارد ولی به نظر می رسد که صرف نظر از تمام بحث ها ، ختنه رل محافظتی در پیدایش سرطان آلت دارد. ختنه نوزادی خطر عفونت ادراری را در کودکی و کودکان بزرگتر نیز کم می کند . همین طور انتقال بیماری های مقاربتی مثل AIDS کمتر می شود .
پیشنهاد آکادمی اطفال امریکا و جامعه اطفال کانادا ، مطالب زیر را در مورد ختنه قبول کرده اند : ختنه در نوزادی هم خطر دارد و هم مفید است . انتخاب آن بستگی به والدین و پزشک دارد .
تکنیک ختنه نوزاد :
ختنه ی نوزاد ، معمولا توسط متخصص زنان ، Midwives ( قابله ها ، ماماها ) ، متخصص اطفال ، پزشکان خانواده ، پزشکان جراح و ختنه کننده های سنتی انجام می گیرد . اکثرا با تکنیک کلامپ صورت می گیرد و سه نوع شایع آن کلامپ  Gomco ، Mogen ، Plastibell می باشد ، ما از Plastibell استفاده می کنیم ، که اگر خوب به کار رود به هیچ وجه خونریزی نمی کند ولی بی حسی لازم دارد ،

زیرا ختنه های دردناک ، مشکلات روانی بعدی ایجاد می کنند . از آرام بخش ها هم می توان استفاده کرد . عفونت بسیار نادر است و با آنتی بیوتیک قابل درمان است . موارد نادری از عفونت های نکروزانت کشنده گزارش شده است . گاهی حلقه Plastibell بخصوص اگر خیلی بزرگ باشد ، روی بدن آلت به پایین رفته و ایجاد پارافیموزیس و ایسکمی آلت می کند . در این صورت باید فورا زیر بی هوشی عمومی حلقه برداشته شود .
شایع ترین عارضه ختنه ، پوست اضافی و چسبندگی پوست گلانز است که این ها در اثر ترس از زیاد بریدن پوست و استفاده از روش کنسرواتیو پیدا می شود ، اغلب بدون علامت هستند . چسبندگی ها در موقع بلوغ در اثر فعالیت جنسی آزاد می شوند و باید به والدین گفت که کم بریدن از زیاد بریدن بهتر است و عمل مجدد ( Revision ) در مواردی که پوست خیلی زیاد است ، صورت می گیرد . اگر فیموزیس ایجاد شود و یا موقعی که به دلیل دیگری قرار است کودک بی هوش شود ، می توان عمل ترمیمی تکمیلی را انجام داد . ما بر اساس مطالعه ای که بر روی 1000 کودک دبستانی ختنه شده در قوچان انجام دادیم عوارض موجود در جدول 2 را مشاهده نمودیم .

جدول 1: دلایلی که موافق و مخالف ختنه ارائه می شود

موافق