شیرمادر به علت اهمیتی که از نظر بقاء و کاهش مرگ و میر، رشد و تکامل با افزایش ضریب هوشی، پیشگیری از بیماریهای مختلف روانی؛ عفونی؛ بدخیمی؛ سرطان ؛ متابولیک مثل دیابت، حفظ وزن مناسب نه چاقی نه لاغری؛ حفظ محیط زیست و حفظ شرایط اقتصادی مناسب برای خانواده و کشور دارد بهترین و تنهاترین غذا برای فرزند انسان می باشد لذا یک روز را که منطبق با 14 مرداد ماه می باشد به عنوان روز جهانی شیرمادر نامگذاری کردند که به ساکنین کره زمین هشدار بدهند که فرزند انسان فقط باید از شیر انسان تغذیه شود زیرا این ماده الهی تنها ماده غذایی است که کاملا متناسب با نیازهای بشر آفریده شده و در همه زنان غنی، فقیر، سیاه و سفید یکی هست.
دلایل کلی برای ترویج تغذیه با شیرمادر عبارتند از:
- جان بیش از یک و نیم میلیون شیرخوار را در سال نجات میدهد:
سالانه 823 هزار کودک زیر 5 سال فوت میکنند. که اگر :
حداقل 2 ماه شیر مادر خورده باشند اين ميزان 40% کاهش می یابد
حداقل 4 ماه شیر مادر خورده باشند 60% کاهش می یابد
بیش از 6 ماه شیر مادر خورده باشند 64% کاهش می یابد
میزان مرگ و میر 16 در 1000 تولد زیر 5 سال می باشد که:
8 تا ماه اول
6 تا هفته اول
4 تا روز اول
2 تا ساعت اول
شیرمادر 23 درصد آن را کاهش میدهد (درحالیکه ونتیله 2 درصد مرگ و میر را کم میکند)
لذا بایستی شیرمادر در نیم ساعت اول بعد از تولد شروع شود و این به قدری اهمیت دارد که ذکر میشود نیم ساعت اول عمر یک طرف و همه عمر یک طرف.
- میلیون ها شیرخوار را از ابتلاء به بیماریهای شایع قابل پیشگیری نظیر اسهال، عفونتهای تنفسی و عفونت گوش حفاظت می نماید.
- امنیت غذایی شیرخواران را در 6 ماه اول عمرشان فراهم نموده به طوریکه همه کودکان بایستی تا پایان 6 ماهگی به طور انحصاری از شیر انسان تغذیه شوند و هیچ چیز حتی آب در گرمای تابستان در این 6 ماه نیاز ندارند و منبع مهم تغذیه برای کودکان حداقل در دو سال اول زندگی می باشد. به طوریکه حتی در گرمای تابستان هم در 6 ماه اول که انحصارا شیرمادر میخورند حتی آب نیاز ندارند.
- روابط عاطفی مادر و شیرخوار را ارتقاء می بخشد. جنین در شکم مادر از طریق بندناف خون و موادغذایی دریافت و رشد میکند. بعد از تولد مسئولیت بندناف به پستان مادر و رحم به آغوش مادر تبدیل میشود تا رشد و تکامل به طور طبیعی ادامه یابد.
- تکامل احساسات و روابط خویشاوندی مطلوب را در کودکان پرورش میدهد.
فواید شیردهی برای مادران:
- سبب کاهش مرگ و میر مادران ناشی از خونریزی پس از زایمان میشود.
- ابتلاء زنان را به سرطان های پستان، رحم و تخمدان و پوکی استخوان کاهش میدهد.
- یک راه طبیعی فاصله گذاری بین حاملگی هاست، بنابراین سلامت مادران و کودکان را فراهم می نماید.
- توانایی و حق زنان برای شیردهی و اهمیت مشارکت آنان در جامعه را تصدیق میکند.
فواید اقتصادی :
- مخارج تغذیه مصنوعی را جهت سایر هزینه های ضروری خانواده در اختیار میگذارد
- منابع حیاتی مانند سوخت و آب، همچنین وقت و انرژی زنان را حفظ و ذخیره می نماید.
- سبب کاهش هزینه های پزشکی برای پیشگیری و درمان بیماریها و آلرژیها می شود.
- نیروی تولید را از طریق کاهش غیبت های مادر که ناشی از بیماریهای کودک است افزایش میدهد.
مطالعه ای در کشور کانادا نشان داده از هر 1000 کودکی که در سال اول شیرمادر نمیخورند در مقایسه با آنها که حتی فقط 3 ماه شیرمادر خورده اند، مراجعه به مطب ها و مراکز بهداشتی 2033 بار بیشتر، طول مدت بستری شدن آنان بیش از 200 روز بوده و دریافت نسخه، بیش از 600 بار بوده است. هزینه مصرفی برای هر شیرخواری که شیرمادر نخورده 475- 331 دلار و هزینه بستری برای اسهال 30750 دلار بیشتر شده است. غیبت والدین از کار به خاطر بستری شدن کودک برای هر 1000 شیرخوار از 2000 ساعت و هزینه شیر مصنوعی برای کشور 404 میلیون دلار بوده است.
حفظ محیط زیست:
- آلودگی هوا، آب و زمین ناشی از تولید انتقال و تدارک شیرهای مصنوعی شیرخواران و ظروف یکبار مصرف و بسته بندی آنها را کاهش میدهد
- منابع زمینی مانند آب و نیز درختان و سایر منابع انرژی را حفظ میکند
زنان را به آموختن مهارت های تغذیه با شیرمادر قادر میسازد که میتواند به عنوان الگوهای مثبت از نسلی به نسل دیگر منتقل شود
شواهد اپیدمیولوژیکی نشان میدهد تغذیه با شیرمادر حتی در کشورهای توسعه یافته که از امکانات و شرایط بهداشتی بالاتری برخورداند شیرخواران را در برابر بیماریهای اسهالی، عفونت های تنفسی تحتانی، عفونت گوش میانی، باکتریمی، مننژیت میکروبی، بوتولیسم، عفونت ادراری، NEC، در نوزادان نارس و ......... محافظت می نماید و این تاثیر با طولانی تر شدن مدت تغذیه انحصاری با شیرمادر (تا 6 ماه) افزایش می یابد. خطر مرگ ناگهانی شیرخوار SIDS و بیماریهای آتوپیک را کاهش میدهد. برخی مطالعات اثرات مفید شیرمادر را در تکامل شناختی (acceleration of neurocognitive) حفاظت در برابر بیماری های طولانی مدت و بیماریهایی نظیر چاقی، نوع اول دیابت ملیتوس، بیماری کرون و کولیت اولسروز، لوسمی و لنفوم نشان داده است.
11:50:032023-08-01