مرکز تحقيقات نوزادان

حساسيت غذايي چيست؟ قسمت دوم

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

 غذاهاي دريايي قبل از يك‌سال ممنوع

حساسيت به غذاهاي دريايي محدوديت سني ندارد و از زماني كه كودك شروع به خوردن غذا كند، ممكن است اين حساسيت ايجاد شود اما قبل از يك سال كودك نبايد از غذاهاي دريايي استفاده كند. در سفره ايراني بيشتر اين غذاها را ماهي و ميگو تشكيل مي‌دهد. ماهی با تاثیر بر اعصاب پاراسمپاتیك حركات بدن را سست مي‌كند. ماهي پروتئيني به نام پاراآلبومين دارد كه علت اصلي حساسيت به ماهي است. در سخت‌پوستان و ميگو نيز تروپوميوزين عامل آلرژي محسوب مي‌شود. اگر به فرض كودكي حساسيت تنفسي به ماهي داشته باشد، ممكن است با خوردن ميگو هم دچار مشكل شود، چون پروتئين‌شان مشترك است اما بايد به اين نكته توجه داشت كه فقط يك پروتئين عامل حساسيت نيست و چند نوع پروتئين مسئول آلرژي به ميگو یا ماهی شناخته شده است.

 

  • راه درمان حساسيت به ماهي و ميگو

استفاده از غذاهاي دريايي قبل از يك سالگي بايد پرهيز كرد و در صورتي كه كودك بعد از اين سن نسبت به اين مواد‌غذايي حساسيت نشان داد، بايد اين ماده غذايي از رژيم غذايي كودك حذف شود تا رفع حساسيت انجام شود. توصيه مي‌شود، كودكان خانواده‌هايي كه در آن‌ها سابقه آلرژي وجود دارد تا پايان 3 سالگي از مصرف غذاهاي دريايي خودداري كنند.

 

 حساسيت به بادام زميني

حبوبات معمولا چندان آلرژي‌زا نيستند و از اين خانواده مي‌توان به بادام زميني اشاره كرد كه شایع‌ترین علت ايجاد حساسيت غذایی در كودكان كمتر از 4 سال است. حساسيت به بادام زميني واكنشي است كه به فاصله كوتاهي پس از برقراري تماس با بادام زميني يا محصولات حاوي آن پيش مي‌آيد و ناشي از پادتن‌هاي IgE مقابل پروتئين‌هاي بادام زميني است. علائم شامل كهير در كنار دهان، جايي كه بادام زميني با پوست تماس پيدا كرده يا كهير عمومي‌تر در جاهاي ديگر بدن است. نشانه‌هاي ديگر دل درد و استفراغ یا نشانه‌های تنفسی «آنافیلاكسی» است كه بعد از خوردن محصول حاوي بادام زميني ظاهر مي‌شود.

 

  • درمان حساسيت به بادام زميني

هيچ روشي وجود ندارد كه بتواند تضمين كند، كودكي دچار حساسيت به بادام زميني نشود. بعد از تشخيص حساسيت از طريق تست‌هاي پوستي و خوني و تاييد آن، كودك بايد از خوردن اين ماده غذايي به هر شكل خودداري كرده و حتي كره بادام‌زميني هم مي‌تواند ايجاد حساسيت كند، بنابراين در انتخاب كره، تنقلات و ساير موادغذایی بايد به برچسب غذايي محصولات دقت شود. 

مصرف شير خشك تنها با تجويز پزشك

خيلي از والدين به كودكان‌شان شيرخشك مي‌دهند. شيرخشك‌ها از هر نوعي كه باشند، پروتئين شير گاو دارند كه همان ممكن است در كودكان ايجاد آلرژي كند و تقريبا همان علائم حساسيت به شير گاو با خوردن شير خشك نيز بروز كند.

  • راه درمان

به‌طور كلی توصیه می‌شود تمام بچه‌ها از شیر مادر تغدیه كنند، به خصوص بچه‌های آلرژیك چون شیر مادر در تكامل سیستم ایمنی این كودكان به سمت مقابله با آلرژی‌ها بسیار كمك‌كننده است و درصورت تشخیص پزشك شیر خشك مخصوص تجویز مي‌شود. 

حساسيت به كيوي

مطابق با تحقیقات انجام شده؛ آمار كودكان مبتلا به آلرژی ناشی از مصرف كیوی در چند سال اخیر رو به افزایش است. در سنين مدرسه، كيوي مسئول 10درصد از موارد حساسيت به ميوه‌هاست. يك سري غذاها هستند كه ماده‌اي به نام هيستامين دارند كه ماده اصلي مسئول خارش و شروع واكنش‌هاي آلرژي است. مواد‌غذايي مانند بادنجان، گوجه‌فرنگي و كيوي حاوي هيستامين هستند، بنابراين در فردي كه هر نوع آلرژي دارد خوردن اين مواد مي‌تواند آلرژي‌ را تشديد كند ولي ممكن است فرد به پروتئين‌هاي كيوي حساسيت داشته باشد بنابراين با شرح حال و تست‌هايي كه براساس شرح حال انجام مي‌شود، مي‌توان به تشخيص رسيد.

  • درمان حساسيت به كيوي

معمولا تست پوستي با كيوي خام در اغلب كودكان مثبت است. در برخي كودكان تنها مصرف كيوي خام ايجاد حساسيت مي‌كند و انواع پخته آن عارضه‌اي ندارد. افرادی هم هستند كه با دست زدن به كیوی دچار خارش در تمام بدن می‌شوند. درمان آن هم شامل پرهیز از خوردن اين ماده غذايي است.

 

 مصرف تخم‌مرغ با گندم، حساسيت‌زایی آن را كم مي‌كند 

تخم‌مرغ اگر به‌صورت كيك مصرف شود گندم پخته مي‌تواند بر پروتئين‌هاي تخم‌مرغ تاثير گذاشته و ميزان آلرژي‌زايي آن را كاهش دهد. اين حالت فقط با گندم و تخم‌مرغ ايجاد مي‌شود و مثلا با آرد برنج و تخم‌مرغ ديده نمي‌شود. پس مواد‌غذايي مي‌توانند روي هم اثر بگذارند. نكته مهم آن است كه تخم‌مرغ مانده از تخم‌مرغ تازه آلرژي‌زايي كمتري دارد.


مصرف پرتقال قبل از 10ماهگي ممنوع است
آلرژي نسبت به پرتقال و مركبات ديگر معمولا كمتر اتفاق مي‌افتد اما درصورت ابتلا به‌طور شديد است. در حساسيت به پرتقال تماس با اين آلرژن سيستم ايمني را وادار به توليد ايمونوگلوبولين E مي‌كند. علائم حساسيت به پرتقال مي‌تواند شامل آبريزش بيني، تحريك چشم، قرمزي و خارش باشد. در موارد نادر هم ممكن است اين نوع حساسيت ايجاد «آنافيلاكسي» كند.

  • راه درمان

به‌دليل تكامل نيافتن سيستم ايمني بهتر است حداقل تا 10 ماهگي از قرار دادن موادغذايي مانند پرتقال در رژيم غذايي كودك خودداري شود. اين روش، به سيستم ايمني فرصت مي‌دهد تا تكامل پيدا كند اما راحت‌ترين راه درمان پرهيز از ماده آلرژن است. در صورتي كه واكنش آنافيلاكسي بروز كند، تزريق آدرنالين ضروري است.

 حساسيت به سويا
1/1درصد شیرخواران به‌طور كلی به سویا حساسیت دارند ولی شیرخوارانی كه به پروتئین شیر گاو حساسیت دارند در 35-10درصد موارد به سویا حساسیت دارند. شیرخواران زیر 6 ماه كمتر سویا را از شیرخواران بالای 6 ماه كه عدم‌تحمل شیر گاو دارند تحمل می‌كنند. عدم‌تحمل سویا در شیرخواران زیر 6 ماه با سابقه فامیلی آلرژي مثبت با تظاهرات شدید گوارشی از قبیل اسهال خونی یا حساسیت غیر وابسته به Ige گزارش شده است. اگر نوزادی در واكنش به خوردن غذای حاوی سویا دچار تنگی نفس شود و به آن توجه نكنند، احتمال ابتلای او به آسم زیاد خواهد بود. پرهیز كامل و طولانی از خوردن غذاها و فرآورده‌های حاوی سویا تنها راه پیشگیری از بروز حالات آزاردهنده آن است.

حساسيت به گندم

بسياري از بچه‌ها با خوردن نان گندم دچار دل درد شده يا كهير و دانه‌هاي قرمزرنگي روي پوست‌شان ايجاد مي‌شود كه اين‌ها همه نشانه‌هايي از آلرژي است. اين بچه‌ها ممكن است به گندم یا سایر محتویات نان آلرژي داشته باشند.

 

  • راه درمان

براي جلوگيري از بروز اين علائم مصرف ساير آردها مثل، مصرف آرد سويا و آرد برنج سفيد به جاي آرد گندم به كودكان توصيه مي‌شود البته درصورت ‌حساسیت نداشتن به آن‌ها. پيشنهاد مي‌شود؛ تغذيه كمكي با گندم در كودكان «آتوپيك» تا جايي كه ممكن است تا يك سالگي به تاخير بيفتد البته باید بدانیم، پرهیز از این مواد معمولا دائمی نبوده و درصورت تشخیص پزشك فوق تخصص آلرژی پس از مدتی مجددا آن را طبق شرایط خاصی برای بیمار شروع كرده یا برای او حساسیت‌زدایی انجام می‌دهد.

11:43:002023-08-15